okt
10

A keresztlányuk

| Szerző: Fever Flower | 11:16 pm

Jóideje keresünk már Anyával valamilyen jótékonysági formát, ami minden igényünknek megfelel, mert bizony vannak igényeink. Nem akarjuk, hogy egyszeri adomány legyen, amit csak felél valaki. Nyomon akarjuk követni az adomány sorsát, nem akarjuk, hogy "elkallódjon, elsikkasztódjon". Valamint nem akarunk egy harmadik világbeli helyzetet orvosolni, hanem valami közelebbit, nekünk fontosabbat szeretnénk támogatni. Ilyen igényekkel azért nem könnyű megtalálni a jótékonyságnak a megfelelő formáját, mert a legtöbb szervezet csak beszedi a pénzt és nemhogy visszajelzést nem ad, de még az is kétesélyes, hogy vajon eljut-e a pénz a szánt helyre.

Időbe telt, de megtaláltuk a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet. A program lényege egyszerű: Moldvában soha nem volt magyar tannyelvű oktatás, sőt az elmúlt évtizedekben spontán és erőszakos nyelvi és kulturális asszimiláció jellemezte a csángók helyzetét. A hivatalos román vélemény szerint ők elmagyarosított románok, de az Európa Tanács 2000-ben megfogalmazott ajánlásában elismeri, hogy Moldvában egy archaikus magyar kultúra él. Az egyesület segítségével egy itt élő gyerek "keresztszülőjévé" lehet válni azáltal, hogy az anyanyelvi oktatását fizetjük. A pénz a tanárok bérét, a termek fűtését, fenntartását fedezi. Ezek az órák nem iskolai keretek között zajlanak, a gyerekek a szabaidejükből áldoznak arra, hogy magyarul tanuljanak. Több faluban is igyekeznek "Gyerekek Házát" létrehozni, ahol a magyar nyelvi foglalkozások mellett más hagyományörző és közösségi foglalkozásokat is szerveznek. Az egész keresztszülőség pedig nagyon is személyes, mert nem általánosságban egy gyereket támogatsz, hanem pontosan tudod, hogy melyik az a gyerek, aki a te pénzedből tanul, és tarthatod is vele a kapcsolatot. Általános iskolások támogatása esetén évente 40.000 ft a taníttatás költsége, középiskolásoknál a bentlakásos iskolák költsége miatt 150.000 ft.

Mi egy általános iskolás kislányt választottunk, mert szeretnénk az elejéről kezdeni. A héten kaptuk meg tőle az első levelet, a lapon körbe mindenhol rajzok, virágok:

Kedves Keresztszülő

Az én nevem Benke Diana és 3 osztályos vagyok.

Én járok magyarorára az iskolába.

Nekem van négy testvérem.

Szeretném hogy legyen keresztanyám.

Kérem szépen legyen a keresztanyám.

Szeretettel Diana.

Hát nem sikerült könnyek nélkül végigolvasnom a girbe-gurba betűket. Ő lett a mi keresztlányunk. És hogy miért szerettünk volna kislányt? Többek között ezért:

A bejegyzés trackback címe:

https://violettimes.blog.hu/api/trackback/id/tr383432859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása