aug
7

Gender mainstreaming

| Szerző: Fever Flower | 11:05 pm

Egy gyors magyarázat, ami a címet illeti: "Európai uniós közpolitikai irányelv, amelynek (...) célja annak vizsgálata és jobb megértése, hogy egyes közpolitikák milyen – adott esetben eltérő – hatással lehetnek nők és férfiak helyzetére, illetve ennek figyelembevétele a további közpolitikák megalkotásánál."

Namármost. Az óvodai nevelés kormányzati határozatban rögzített alapelvei között mostanáig ez a félmondat szerepelt: az óvodai nevelés „tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.”

Helyette mostantól ez a tagmondat szerepel a szövegben: „nem ad helyet az előítéletek kibontakozásának sem társadalmi, sem nemi, sem egyéb értelemben.” A módosítást Hoffman Rózsa, KDNP-s színekben versenyző oktatási államtitkár így indokolta: a korábbi fél mondattal „az úgynevezett gender-ideológia alapjait vetették volna meg, mely az egyenlőség jegyében értelmetlennek tartja a nemek megkülönböztetését”, és azt sugallták volna, „hogy a nemi meghatározottság tudatosítása hiba lenne az óvodai nevelésben”, ami viszont „vitatható irányba befolyásolhatta volna a gyermekek erkölcsi, szellemi fejlődését.”

Nagyon szeretném, ha valaki elmondaná nekem, mégis mi az a gender-idológia. Habár csekély Google használattal magam is megtaláltam a választ a kérdésemre, többnyire egyházi, egyházhoz közeli publikációk alkalmazzák, és úgy tekintenek rá, mint egy olyan törekvésre, aminek a nemek közti különbségek megszüntetése a célja, "nemtelen" emberek nevelése. Remélem nem csak én látom a méretes ellentmondást...

Eleve, a gender mainstreaming nem egy ideológia. Szerintem a definícióból is nyilvánvaló, hogy ez nem egy világnézet, ez egy elv. A lényege az, hogy ne neveljük bele a kölykökbe azt, hogy a lányoknak főzni/mosni/takarítani/urukat ellátni kell, és hogy a fiúk csak akkor férfiak, ha fára másznak és traktort vezetnek. Nem arról szól, hogy ne legyen különbség fiúk és lányok között, és nem az a célja, hogy a nemek teljesen eltünjenek, és valami furcsa androgünt nevelve mindannyiunkból naponta változtassuk a nemünket. Csak azokat a hatásokat szeretné kiszűrni ami miatt még mindig jelentősen alacsonyabb bért kapnak ugyanazokért a pozíciókért a nők, mint a férfiak, ami miatt még mindig sokkal kevesebb nő dolgozik vezető pozícióban, döntéshozói szerepkörökben. Nem ördögtől való gondolat ez, a nemi sztereotípiáknak, és azoknak a hosszú távon káros hatásainak a megszüntetését célozza. Mondhatnám üdvözlendő gondolat. De nem, van aki meglátja ebben az erkölcstelent, a nem Istentől valót, és farkast kiállt.

Nem látom, mennyivel jobb az új megfogalmazás. Mit jelent a "sem egyéb értelemben"? És a magyarázat... vitatható irányba befolyásolja a gyerekek erkölcsi fejlődését, ha nem tudasítjuk bennük a nemi szerepeket? Tehát ha azt sujkoljuk a kislányoknak, hogy "márpedig te ha nagy leszel, akkor feleség leszel, és a háztartás lesz a legnagyobb gondod", akkor valami mélyen azt mondja bennem, hogy szembe megyünk a gender mainstreaming szellemiségével. Vagy csak én érzem ezt így?


A bejegyzéshez itt és itt olvasgattam, az idézetek is innen származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://violettimes.blog.hu/api/trackback/id/tr683432836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása